Z racji , że część z Was była zachwycona ciastem MALINOWA CHMURKA które dodałam w internecie i prosiła o przepis. Dziś pokażę Wam jak je zrobić....
SKŁADNIKI :
CIASTO KRUCHE :
3 żółtka
- pół opakowania cukru wanilinowego
150 g mąki pszennej
100 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć,
owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć
nim dno formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć i wystudzić.
GALARETKA Z MALINAMI :
3 malinowe galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody
600 g malin
Galaretki rozpuścić w 3,5
szklankach wody. Ostudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do
lodówki do zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, odłożyć do lodówki.
KREM ŚMIETANKOWY Z WANILIĄ :
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka laski wanilii
Wszystkie składniki dodać do miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
BEZA :
150 g cukru drobnego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
3 białka
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
3 białka
Białka umieścić w mikserze. Ubijać, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać
cukier, stopniowo do otrzymania
gęstej piany. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140ºC przez ok. godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Zostawić do wystudzenia.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem
wyłożyć na galaretkę, wyrównać.
Na wierzch położyć wystudzoną bezę.
Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
I gotowe! 😉
Pozdrawiam
K.
Komentarze
Prześlij komentarz