Chlebek z masłem ziołowym to właśnie on gościł w środę na Naszym stole. A w dzisiejszym poście chcę podzielić się z Wam tym łatwym i szybkim przepisem :)
CIASTO :
mąka 600 g
drożdże 40 g
woda letnia 300 g
olej 50 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
MASEŁKO ZIOŁOWE :
miękkie masło 120 g
czosnek 1 ząbek
sól 1 łyżeczka
cebula 1 szt
bazylia 5 gałązek - liście
pietrucha zielona 5 gałązek - liście
Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i zalać odrobiną wody. Odstawić drożdże na ok. 10 min. Później dodajemy resztę składników na ciasto i porządnie wyrabiamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia ciasta. Czas na przygotowanie masełka ziołowego.
Kroimy bazylię i pietruszkę, czosnek siekamy, cebulę na drobniutko. Wszystkie składniki połączyć razem z masłem i dodać sól.
Jeśli ciasto już urosło, rozwałkować je na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Wysmarować ciasto masłem. Pokroić ciasto w paski, na szerokość ok. 5 cm. Składamy je w harmonijkę i układamy do tortownicy ( wyłożyć papierem blaszkę, ja użyłam jednorazowych aluminiowych foremek do ciast ) Ciasto układamy luźno w formie i odstawiamy jeszcze na 10 min. Następnie wkładamy nasz chlebek do piekarnika na 200 C, na 30 minut ( ciasto musi się zarumienić )
I gotowe! :) smacznego! :)
Pozdrawiam
K.
Komentarze
Prześlij komentarz