Cześć!
Dziś post o tematyce kulinarnej a mianowicie o bezglutenowym cieście - czekoladowym brownie z bananami , które robiłam dziś po raz pierwszy z okazji swoich imienin , a także przede wszystkim z myślą o Moim K. i powiem Wam że wyszło idealnie!
<3
Dziś post o tematyce kulinarnej a mianowicie o bezglutenowym cieście - czekoladowym brownie z bananami , które robiłam dziś po raz pierwszy z okazji swoich imienin , a także przede wszystkim z myślą o Moim K. i powiem Wam że wyszło idealnie!
<3
Składniki :
200 g czekolady mlecznej ( 2 tabliczki )
4 jajka
200 g cukru
150 g mąki bezglutenowej ( ja akurat dodałam mąkę kukurydzianą )
170 g masła
2 dosyć duże i dojrzałe banany
Przygotowanie :
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej , pod koniec dodalam masło i połączyłam je z czekoladą. Po rozpuszczeniu się czekolady i masła odłożyłam , aby powstała masa wystygla .
Druga czekoladę połamałam na drobne kawałki . Jajko i cukier zmiksowalam w misce do gładkiej konsystencji , dodalam czekoladę z masłem i wymieszałam.
Na koniec wyspalam przesiana mąkę i dodalam pokrojone na mniejsze kawałki banany.
Piekłam przez 35 minut w piekarniku na 180 st.
Ciasto wyszło rewelacyjnie , tak jak pisałam wcześniej :)
Każdemu smakowało , a ja byłam zadowolona , że kolejny raz " pichcenie " ciacha w kuchennym zaciszu sie udało.
Ogolnie to uważam , że na spokojnie nawet wystarczyłoby 150 g masła i jedna tabliczka czekolady ...
Miały być zdjecia ciasta , jak wygląda od środka , ale w całym tym ferworze zupełnie wyleciało mi to z głowy.
POLECAM !!! szczególnie tym , którzy są na diecie bezglutenowej.
Buziaki
K.
Komentarze
Prześlij komentarz